You are currently browsing the monthly archive for Jun 2008.

Ada seorang wanita yang telah dua kali menikah namun selalu gagal dengan pernikahannya.

Perceraian dengan suami pertamanya karena suaminya kasar, sering memukulinya.

Penceraian yang kedua karena ditinggal pergi dengan wanita lain .

Namun setelah kejadian itu, sampai sekian lama dia belum menemukan Kekasih baru
yang mampu memuaskannya secara lahir maupun batin. Hingga suatu hari dia memasang iklan, : “Dicari: Laki-laki yang tidak suka memukul, setia dan sangat pandai di atas ranjang.”

Seminggu kemudian datanglah seorang tamu dengan mengetuk pintu rumahnya. Betapa kagetnya wanita itu setelah dia membuka pintunya, seorang laki-laki tanpa kedua tangan maupun kakinya.

“Saya datang sehubungan dengan iklan yang nona pasang seminggu yang lalu,” ujar laki-laki tadi dengan percaya diri.

“Mungkin saudara salah,” sergah si wanita.

“Saya coba jelaskan,” potong si laki-laki tadi.

“Saya tidak akan memukuli nona karena saya tidak punya tangan, saya tidak akan lari meninggalkan nona karena saya tidak punya kaki.”

“Tapi,..” timpal si wanita, “bagaimana saya bisa tau anda hebat di atas ranjang?”

“Kira-kira tadi saya mengetuk pintu dengan menggunakan apa?”

Sepasang suami isteri yang sedang asyik berasmara di ruang tamu telah
dilihat oleh seorang anak lelakinya yang berusia 8 tahun…

Pasangan suami isteri itu berusaha menjelaskan kepada anaknya yang
mereka sedang bermain doktor-doktoran.

Dengan tenang anaknya berkata
“Lain kali kalau nak main doktor-doktoran.. jangan main di ruang
tamu.. nanti kalau ada orang lihat.. disangka sedang melakukan
hubungan suami isteri….!”

Satu hari kawan Nor (nama Bibah) menunjuk barang kemas (rantai tangan)
yang baru di hadiahkan oleh suaminya sempena dengan ulang tahun
perkahwinannya. Nor amat tertarik dengan corak gelang tangan tersebut.
Nor menyimpan hasrat untuk membeli gelang tangan macam Bibah.

Satu hari Nor mengajak Bibah kekedai emas dimana Bibah membelinya dulu.
Nor kata dia dapat bonus dua bulan, jadi cukup untuk beli rantai tangan
macam Bibah. Hari itu masa lunch Bibah pergi kekedai emas menemani Nor.

Masa itu hujan renyai. Nor dan Bibah guna payung berasingan. Nor dan
Bibah lintas jalan, Nor pegang tangan Bibah. “Hati-hati kau tu
mengandung nanti jatuh suami kau marah aku pulak”, kata Nor. Sampai di
kedai emas, “Benggali” jaga di kedai Emas tu berkata, “Hei adik, ini jalan licin baik
baik nanti jatuh”. Bibah menjawap, “Terima kasih bai”. Jaga tu tanya
lagi,”Adik mana mau pegi, hari hujan”. Bibah jawab, “Mahu hantar kawan
beli gelang tangan”. ‘Okey masuk masuk”, jawab jaga tu.

Bibah dan Nor mula lah tawar menawar harga gelang tangan itu. Selesai
urusan jual beli, hujan masih turun lagi, lebih lebat lagi dari tadi.
Bai jaga tu kesihan tengok Bibah berdiri lama dan pelawa Bibah duduk di
kerusi yang dia duduk. Bai jaga tu tanya Bibah dan Nor kerja mana dan
macam macam lagi mereka berbual-bual sambil menunggu hujan reda. Tiba
tiba Bibah tersentak bila Benggali jaga tu tanya Bibah, “Adik bai mau
tanyak sikitlah, iniperut besar apa isi?”. Nor pelik dah hampir
setangah jam berbual baru perasan perut Bibah yang agak besar. Bibah
pandang Nor seolah menyuruh Nor jawap. Nor jawap, “Ai bai sudah kawin
itu dalam babylah apa lagi”. Bai itu jawap sengeh, “Oooooh itu macam
kah”. Nor pulak cuba nak lawak dengan Bai tadi dia pun tanya bai tu,

“Ei bai itu bai punya perut besar apa ada dalam?”.
Bai itu jawap, “Oh.. Ini dalam ada anak gajahlah”. Nor pelik, Bibah pun
tanya “Anak gajah!!?”. Bai jawap, “Ialah, saya belum kawin ini dalam
anak gajahlah pasal dia punya belalai ada sini dekat bawah!!! Nor dan
Bibah menyumpah Benggali jaga tu. Dalam hati, “Celaka punya Benggali..
Kita jangan layanlah Benggali nie baik kita belah.”. Mereka beredar dan bai
Benggali tu senyum melihat Nor dan Bibah menjeling padanya.

Malam Pertama

Suasana masih riuh di luar. Sanak saudara semuanya berkampung disini. Gelak
ketawa, gurau senda jelas kedengaran. Aku memimpin isteriku ke dalam bilik
pengantin. Suara-suara sumbang terlalu banyak yang menegurku.

“Hai, malam masih muda, dah nak masuk tidur?” sapa Pak Ucu.

“Orang muda bang Aji, biarlah. Air dah penuh kat kepala tu.” sahut Pak Tam
disambut hilai ketawa sanak saudara yang lain. Meriah sungguh keadaan
diluar walau jam sudah menunjukkan pukul 11.00 malam.

Hadiah yang masih belum dibuka ku susun ke tepi. Lampu ku tutup. Merebah
diri ke katil pengantin, aku menoleh ke arah isteriku.

“Kita tidur dulu lah yer. Ramai sangat orang kat luar tu.” Isteriku hanya
mengangguk tanda setuju.

Entah pukul berapa sekarang, aku pun tidak tahu. Keadaan di luar gelap
gelita dan senyap sunyi. Tanda sanak saudaraku telah pulang dan keluargaku
telah tidur.

Jari jemariku lembut membelai rambutnya. Ku selak rambut ikal yang menutupi
telinganya lalu membisikkan “Assalammualaikum!” ke telinganya untuk menguji
isteriku.

“Wa alaikummussalam.” Rupanya isteriku masih belum tidur.

Ku kucup pipi halusnya. Ku kucup dahinya yang mulus. Semerbak harumnya
menusuk deria bauku. Akanku tunaikan tanggungjawabku sebagai suami malam
ini. Jari-jemari ini terus membelai tubuhnya. Perasaanku tidak dapat
dikawal lagi,

begitu juga isteri ku yang tidak dapat lagi mengawal nafsunya. Kami sudah
tidak berpakaian lagi.

setelah puas foreplay kami sudah bersedia untuk bersatu, tiba-tiba

“Kringggggg….”  “Kringggggg….”  “Kringggggg….” “Kringggggg….”

“Kringggggg….”  “Kringggggg….”  “Kringggggg….” “Kringggggg….”

Bunyi-bunyi jam loceng entah dari mana memenuhi ruang bilikku. Terkejut
dengan segala macam bunyi yang ada, aku membuka lampu. Serentak itu, terang
benderang seluruh rumahku. Bunyi-bunyi ini telah berjaya membangunkan semua
orang di rumahku.

Aku mencari-cari punca bunyi-bunyi itu. Mataku terarah ke sekotak hadiah
yang masih terbalut rapi. Aku buka dengan pantas dan di dalamnya terdapat 5
buah jam loceng. Juga sekeping kad berbunyi…

Selamat Pengantin Baru,
Jangan gopoh-gopoh. Baru Pukul 2 pagi. Jangan maree.. kami potong stim. ..

Dalam hatiku.. cilaka punya kengkawan. Potong stim betullah. TAMAT

Pada suatu hari,ayam telah menghiaskandirinyadengan menyangkut manik-manik yang berkilauan pada setiap helaianbulunya.Tajinya diasah sehingga berkilauan dan berjalanlah ia menuju kekediamankambing.

Tiba di kediaman kambing, ayam pun menyapa sahabatnya itu.

Ayam:      Kambing, pekabo?

Kambing:  Baik. Wah,ayam. Bukan main lagi kau. Kau nak ke mana hensem-hensem ni.

Ayam:     Takde ke mana. Sesajalah nak tengok riaksi engko.

Kambing:  Tapi kan ayam, macam mana pun ko berhias, ko jalan tetap kaki ayam, kan?

Ayam:      Ko kutuk aku ye. Ko pun apa kurangnya…..

Kambing:   Apsal pulak?

Ayam:       Nampak macam alim. Bela janggut. Tapi TELUR nampak…

Kisah ini benar-benar terjadi padaku sewaktu aku kanak-kanak dahulu.
Ayah aku suka memberi amaran padaku dengan menjeling garang jika aku
membuat sesuatu yang tidak disukainya. Contohnya, jika ke kedai,kalau aku
mengambil gula-gula, dia akan menjeling padaku bermakna aku disuruh letakkan
semula gula-gula itu ke tempatnya semula.

Suatu hari,aku mengikut ayah ke surau untuk solat maghrib.Ketika sedang
rukuk, aku melihat kain pelikat tok imam tersepit di celah punggungnya.
Aku yang ‘konon’nya ingin membantu,terus menarik kain yang tersepit itu.
Ayahku yang sedang solat terus memberi jelingannya padaku. Aku pun faham
maksudnya itu,lalu terus memasukkan semula kain pelikat tok imam itu
semula ke celah punggung tok imam tadi. Apalagi,melatah lah tok imam tadi.
Habis satu jemaah batal solat mereka kerana turut terkejut dengan latahan
tok imam tadi. Ayahku yang bermuka merah padam menahan malu dan marah
mengheret aku balik ke rumah. Malam tu, berbirat punggung aku dirotannya.

Moral : Jangan memandai  nak masukkan kain ke celah punggung tok imam.

HAMPEH BETUL CITER NIH

Seorang janda muda berjumpa seorang doktor bedah.

Janda : “Doktor, saya ingin dibedah menjadi perawan lagi, kerana pakwe saya ajak berkawin dan katanya dia akan tinggalkan saya sekiranya diketahui saya bukan dara lagi”

Doktor : “Baiklah, saya akan pindahkan selaput gegendang telinga awak menjadi selaput dara”

Maka operatelah sidoktor itu. Selepas operate,

Janda : “Berapa harganya doktor?”

Doktor : “Lima ribu RM”

Janda : Berapa?”

Doktor : “Limaa ribuuu”

Janda : “Berapa doktor….?”

Akhirnya si doktor teringatkan sesuatu. Lalu disingkapkan skirt si janda muda itu dan berteriak di kangkangnya : “Lima ribuu”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Janda : “ooo lima ribu”

Perkahwinan Hanya Kerana Cinta

Barangkali kisah ini boleh menjadi renungan bagi kita, terutamanya yang ingin berumah tangga :

Alkisah, seorang pemuda miskin bernama Jamil, berasal dari Benut, Pontian. Keluarganya hanyalah keluarga sederhana.Tidaklah disebut miskin. Ayahnya sehari-hari bekerja sebagai tukang jahit dikampungnya. Karena kegigihannya, Jamil berjaya melanjutkan pelajaran hingga ke UTM walaupun dengan perbelanjaan seadanya.

Semasa semester 3 di kampus, Jamil jatuh hati pada seorang gadis bernama Ayu Sofea, juga sama-sama kuliah di fakulti yang sama. Ayu adalah putri seorang tokoh korporat ternama di daerah Johor Bahru dan juga masih keturunan diraja. Walaupun secara ekonomi, mereka jauh berbeza,namun itu tidak menghalang keduanya untuk saling mencintai.

Ayah Ayu yang mengetahui putrinya begitu mencintai pemuda dari keturunan biasa, tak mampu mencegah gelora cinta putrinya. Maka setelah keduanya lulus, pernikahan keduanyapun diselenggarakan dengan meriah. Pesta besar-besaran diadakan untuk mengiringi nikahan. Ayah Jamil yang tak
punya banyak harta, hanya dapat memberikan bantuan sumbangan pakaian,langsir, sarung bantal, yang semuanya dibuat dan dijahit sendiri khas untuk pernikahan anaknya

Bahagiakah Ayu bersanding dengan Jamil ?

Ternyata kebahagiaan mereka tidak berlangsung lama. Tibalah saatnya malam
pengantin tiba. Mereka berduapun memasuki peraduan dengan bahagia.Namun,ketika Jamil membuka pakaiannya dan tinggal hanya memakai seluar dalam, berteriaklah Ayu dengan kuat, sebelum akhirnya pengsan
tak sedarkan diri. Jamil masih dalam kebingungan dan tidak tahu kenapa
isterinya histeria dan pengsan. Dilihatnya seluar dalam yang dipakai.
Aduh!!! Jamil lupa yang seluar dalam itu dijahit oleh ayahnya, dibuat dari kain
bekas bungkus tepung gandum. Di tengah seluar dalam itu masih terpampang
jelas tulisan,”BERAT BERSIH 25 KG” .

Sudah tentu Ayu terus pengsan melihatnya. Ayu tidak dapat membayangkan seberapa besar isinya dengan berat sebegitu.

artikel nie saya dapat dr satu discussion forum website yg antaranya fames di m’sia…tgh2 tensen nie,baca celoteh diorg nie best gak…hahahaha..kukuikukui..pak lah o pak lah…

daripada owner thread:

-sebenarnya bnyk kesan negatif bler harga minyak naik nie..semua xnak harga die naik..aku pon xnak..sbb pasni semua brg akan naik harga… tp,cuba korang pikirkan kesan positif disebalik kenaikkan harga mnyak nie..hehe… jap,aku bukan org pak lah..saja utk mengembangkan idea dan sembang2…
di sini adalah antara kebaikkan2 yg akan berlaku bila harga minyak naik:

  1. mat rempit akan x aktif
  2. mat rempit tukar jd mat beskal..
  3. polis2 akan tukar moto jd beskal sbb nak save duit krjaan..mat rempit pon nek beskal gak..
  4. kereta semua kat malaysia sama standard jer..xder yg tukar enjin,xder yg tukar exzos,tmbh turbo sbb takut makan mnyk..semua mcm mula2 dapat dr kedai..hehe
  5. wujud lebih bnyk keluarga bahagia..bapa2 kedai kopi malas nak p kedai kopi da..xder duit nak isi tangki mnyk motor,harga kopi nek,,so bek lepak umah jer..
  6. kos penghantaran pizza delivery akan nek..org da xmakan pizza,makan pisang jer..bek utk kesihatan
  7. satu ambulan leh bwk 2,3 pesakit..jimat minyak..sekali angkut 2,3 org..
  8. polis akan pakai kete kancil jer..kalau ade kete baru pon tambah viva jer..
  9. perodua viva,savvy,kancil,myvi akan conquer highway malaysia..
  10. kedai beskal(lerun,bmx)bukak lg bnyk cwgn..
  11. modenas akan mengeluarkan basikal dgn nama KRISSKAL
  12. beca jd fames..same taraf dgn limo di klia.
  13. F1 akan merosot..semua team xnak join..boikot..ferrari,mc laren semua join lumba beskal lak
  14. pencemaran udara makin berkurang..tp percemaran bahasa akan bertambah sbb rakyat sbuk caci maki krjn..haha..pdn muka… sape suh pangkah xxxx..
  15. isteri2 susah nak dapat nafkah batin bler suami yg keje jauh..biase balik seminggu sekali,tp da jd 2 bulan sekali..


tue jer dr aku… so,if korg rase ade lg reason2 yg best atau hikmah2 yg leh dimuatkan,jom share.releasekan tension nie…
aku pon mental gak nie… … ..hehehe…

geng2 forum reply:

ooo yeker… ..ni aku lak komen aku… .berdasarkan kesan positif yg kau listed down tuh
1. mat rempit akan buat part time ragut beg org coz nk beli myk mtor
2. takkan dorang sanggup jual kapcai dorang tuh
3. buat aper dorang nak bpeluh kayuh beskal… .dorg dlm tugas guna duit kjaan, dorang kisah aper… .gaji dorang tetap dpt

4. apa plak, keta mewah kroni2, konco2, tauke2 cina tetap akan megah di jln raya..takkan nak hntar kat used car kot

5. bukan stkt piza hut, mlhn roti high5, gardenia, etc akn naik jugak kos delivery nyer ke kdai2 di seluruh mesia… .kita mkn ubi kayu yg tnm blkg umah dah la… ..

6. beskal anak yg darjah satu pun dorang rembat kalu dah namanya hantu kdai kopi… .

7. tak terhad pd ambulan, boleh aplikasi pd keta jenazah jugak…

8. huhu… polis nek kancil jer?huhu..sesilap perompak yg kjar polis..

9. kalu family besar, saiz bdn masing2 pun besar, mampat viva, kancil etc tuh… .

10. ok gak nek beskal g kjer, kalu duk serdang g kjer putrajaya, kol 5 pg dah start kayuh… .

11. lagi sedap kaluLAGENDAkal instead of krissKAL, sebab aku rs xsampai seminggu nek beskal g kjer, tukar nek keta balik… ye la, sampai2 opis dah tengik coz peluh mngayuh… .kira beskal tu jd lagenda jer la…

12. beca?sesilap hari bulan kn byar tol gak… .x balik modal beb… .

13. lorh… ..dorang bukan org mesia pun… ..xjadi kudis buta lgsung kat dorang minyak kita naik hrga

14. POINT NO 14 NI AKU SETUJU (aku pun ada caci kjaan harinih)

15. ek eleh, laki tu psang lagi satu la… .kat area dier kjer… larat ker thn thn 2 bulan?


Jun 2008
I S R K J S A
« Mei   Feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

“berpesan-pesan”

Seseorang yang tidak melakukan dosa, lalu menganggap bahawa dirinya tidak lagi berdosa, sesungguhnya dia telah melakukan satu dosa yang teramat besar. Seseorang yang telah melakukan dosa, lalu senantiasa bersungguh-sungguh memohon keampunan daripada Allah, maka dialah yang terampun dosanya.

total of visitor

  • 166,204 person