Nak kata dah kahwin, rasanya belum lagi, bila tanya bila nak kawin?
entahlah….. x tau lagi….
perangai mengalahkan org dah kawin berkepit sana-sini,
padahal bukan muhrim,ikut trend masa kini..
heran….pegang tangan tak takut dosa ke,
berpeluk-pelukkan x tau malu ker, tak kasihan mak bapak ker,
hantar suruh belajar / kejer kau buat leka…
nak kata tak belajar agama,kecik-kecik mak bapak hantar,
sekarang nak salah siapa kalau buat dosa,
sendiri bangang coz x ikut apa yg diajar…
belajar tinggi sampai gayat, tp tak amal sepanjang hayat,
islam tu kan penyelamat,
bila nak amal…. tunggu sampai jadi mayat ?…
sana sini buat wayang, orang tengok naik bengang,
itu belum lagi rumput kat padang, kalau idup sure kena terajang…
dulu masa single okey jer, sekarang dah couple banyak lak dosa,
bila org tegur buat derk jer, apa…. kulit dah tebal nak masuk neraka?…
bila kena tangkap khalwat, buat muka jadi kelat,
malu mengalahkan ikan jelawat, tambah muka penuh jerawat..
masa buat x tau malu, ikut sangat telunjuk nafsu,
buat maksiat x segan silu, sekarang lagu mana… susu dah jadi keju..
suruh sembahyang…nanti..nanti..
boyfriend tepon terus pergi, nak bersyukur atas nikmat allah x reti²,
boyfriend yg bg sekuntum bunga tulah dipuji²…
yang si mamat nie pun sama, suruh gie masjid nak bawak girlfriend sama,
mana taknya dah berjanji hidup bersama, sampai solat jumaat pun nak
dikerjakan bersama, kesudahanya hari jumaat, org pegi solat jumaat,
dia bershopping bukan main ligat, layan awek sampai penat…
kalau diri dah gatal sangat, kahwin jer cepat lagi selamat,
ni couple takde matlamat, sajer suka² penuhi syarat..
org couple dier ikut sama, tak sedar diri tu papa kedana,
papa ilmu papa agama, macam mana ‘ bercinta cara islam’ itu nak dijana….
bukan mengata bukan mengumpat, siapa suruh buat wayang x bertempat,
kalau x suka diri diumpat, jangan buat benda yang x tepat…
bonceng sana bonceng sini, bontot tertonggek x malu pulak,
siap bangga x terperi, dapat peluk pinggang balak..
balak kat depan mata melilau, awek kat belakang bukanya nampak,
siap mengurat muslimah yg pegi surau, silap hari bulan sure kena sepak..
awek pulak bangang, perangai macam lalang,
percayakan balak bergalang-galang, yelah….balak cover, belum pecah
tembelang…
pegang sana pegang sini, x takut ker susutnilai,
kahwin belum tentu lagi, kalau x jadi x ker hilang permata bernilai…
tulah… Tuhan bg akal x pakai, Tuhan bagi hati x tahu menilai,
diri sendiri yang lalai, baik buruk pun x reti nak nilai..
kalau org cakap marah, bila org nasihat melenting, “taulah…taulah x
payah susah²,” tau lak senyap bila dah bunting….
la ni baru nak ingat Tuhan, itu pun nasib baik ingat,
menangis dah x leh nak tahan², baru sekarang menyesal bangat….
nasib baik tuhan tu maha penyayang, itupun nasib baik umur masih
panjang,ada peluang nak mengucap panjang, mintak ampun, panjat doa
memanjang…
perkara lepas jangan dikenang, pintu taubat terbuka luas,
hidup bukan untuk bersenang-senang,
meraih & mencari redha Allah yg maha luas…